vineri, 19 septembrie 2008

Impotriva scolii... cu spume!


M-au zapacit de tot scandalurile televizate si certurile permanente intre profesorii care cer in continuu majorari de salariu si guvernarea care se tot invarte in jurul cozii si nu rezolva situatia mizerabila in care se afla invatamantul actual. Intr-o scrisoare a unui profesor catre primul ministru publicata pe site-ul "Cuvantul" mai demult se spunea asa: dascalul roman ” nu a primit niciodata… loviturile denigratoare ca in cei 18 ani post –revolutionari si niciodata n-a fost mai defaimat, sfidat, injosit si batjocorit ca in timpul ultimei guvernari. ” Deci, atac asupra natiunii si guvernarii. Intr-adevar, guvernul nu isi tine niciodata promisiunile si natiunea e vesnic nerecunoscatoare dar, dascalul roman ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa ceara a n-a majorare de salariu. De ce?
Pentru ca in scoala in care am invatat eu pana anul asta ( “colegiu” cu vechime si asa-zisa reputatie) dascalul roman este cel care : vine la scoala pentru a freca menta, intra la ora cu 10 minute dupa ce se suna si iese cu 5 minute mai devreme, petrece 30 de minute din ora citind ziarul sau apostrofand elevii, preda o jumatate de lectie in timp ce vorbeste la telefon si a doua jumatate in timp ce mananca gogoasa adusa de elevul de serviciu, foarte des pretinde ca are inspectie sau sedinta si se sustrage voit de la ora, colectioneaza disperat diplomele elevilor in dosare pentru salariul de merit, comenteaza politica externa in timpul tezelor, spune glume fara perdea in timp ce da note, asteapta spaga inainte de examene, da la randul lui spaga pentru teza de doctorat pe care a copiat-o din articole interbelice, face meditatii cu carul si nimic la ora, da note proaste celor care nu se prezinta la orele suplimentare de acasa, si lista poate continua la nesfarsit.
De acord, nimeni nu e perfect dar se pare ca dascalul roman nu a invatat inca ce inseamna mustrarile de constinta intrucat cerintele acestuia cresc din ce in ce mai mult, salariul de profesor a depasit demult salariul unui medic rezident si tinde amenintator spre salariul unui chirurg iar veniturile suplimentare din meditatii sunt in panta ascendenta.
Nu mi-o luati in nume de rau dar la scoala eram pusa la zid daca aveam o parere contrara profesorului. Asa ca, o sa o spun aici.
Am obosit sa ma lupt cu morile de vant. In 12 ani de studiu la Penitenciarul Educational dascalii romani n-au facut decat anihileze si ultima bruma de creativitate pe care o mai aveam, sa ne aduca la stadiul de papagali cu o memorie de molusca, sa ne adanceasca intr-o crasa mediocritate si sa ne transforme intr-o masa de oameni usor de manipulat. In nici un caz nu au pastrat in noi “valorile traditionale ale neamului” dupa cum se pomeneste in scrisoarea de milogeala catre premier, ci din contra le-au eutanasiat.
Analogia pe care o fac profesorii actuali cu generatia de dascali din perioada interbelica imi da fiori reci, niciodata nu a existat o prapastie mai mare intre cele doua generatii ca in momentul de fata. Dascalul de acum nu mi-a facut nici un moment impresia ca “este consecvent in afirmatiile sale” sau ca “nu isi cerseste bruma de salariu” (citat din scrisoare) ci din contra… o face cu ardoare.
Sindicatele din invatamant nu fac decat sa ceara fonduri si salarii in timp ce calitatea educatiei scade pe zi ce trece. Ca nivel de pregatire fata de tarile europene suntem clar sub nivelul gropii Marianelor ( sub 11 000 m) . Desigur, scoala se lauda cu reusite la olimpiade internationale si studenti in strainatate dar de elevul de nivel mediu, cel care isi toceste baschetii si ghiozdanul in fiecare zi de la scoala pana acasa fara sa mai inteleaga nimic din ce se preda sau se vorbeste acolo ii mai pasa cuiva? De efectul pe care il au nenumaratele reforme si schimbari :e xamene, teze unice asupra elevului absolut normal, nu genial ii mai intereseaza pe domnii profesori?
La bac se copiaza de ani de zile din ce in ce mai abitir acum, de cand cu cele 100 de variante rezolvarte in tot felul de carticele si culegeri. Supraveghetorii se fac ca nu vad, copiii vor sa-si ia diploma si inspectoratul se lauda cu promovabilitate record. Dar ajunsi in lumea reala, fostii copisti habar n-au sa scrie o cerere sau sa comenteze un articol de ziar. Ii pasa cuiva? Nu. Noi vrem salarii, noi vrem salarii, n-avem bani, suntem vai de capul nostru ne urla dascalii.Da, inteleg ca sunt, doar de-asta sunt nevoiti sa faca meditatii si sa stoarca elevii zilnic de bani neimpozabili. Saracii... ar trebui sa le ducem in fiecare zi niscaiva paine si o cana de ceai ca nu mai au nici ce sa le dea copiilor sa manance...
De acord ca tot vor salarii, merite, bonuri, cupoane si mai stiu eu ce. N-am nimic impotriva. Dar atata timp cat invatamantul romanesc va fi la pamant si din scoala iesi de 1000 de ori mai prost decat ai intrat voi fi impotriva sistemului cu toate armele incarcate. Profii si ministerul au mainile murdare rau de tot. Si n-au suficient sapun. Pai ar trebui sa le majoram salariile ca sa poata sa-si cumpere, nu?
Insa nu generalizez.Exista si dascali care isi fac datoria cu prisosinta si pentru acestia am toata stima. Cei care intr-adevar constituie modele demne de urmat pentru elevi au ramas insa foarte putini.
As putea continua expunerea la nesfarsit dar nu are sens sa va plictisesc si mai tare. Pot doar sa mai adaug ca,nici in privinta culturii majoritatea dascalilor romani nu stau chiar chiar atat de bine precum se crede. De exemplu,fosta mea profesoara de istorie declara ca “Alexandru Ioan Cuza a fost ucis de legionari in 1859″ si o alta fosta profesoara de romana nu a auzit de existenta revistei “Romania Literara” , nici de existenta revistei “Cuvantul”. Ce parere aveti de asta?

7 comentarii:

Marius spunea...

Welcome in the real world ! Care este diferita de cea in care se scriu poezii, cel putin in Romania !

alexandra dolfi spunea...

Multumesc! Poti sa scrii poezii si in lumea asta numai ca trebuie sa le adaptezi un pic la nebunia si enervarea aferente cotidianului

Anonim spunea...

Toate problemele semnalate de tine sunt reale, dar din pacate ele sunt generate de salariile proaste. Pentru ca in invatamant ai salarii mici atragi oamenii cel mai prost pregatit (daca nu stii sa faci nimic atunci poti sa predai). Apare coruptia si scade calitatea, ceea ce inseamna ca in viitor vei avea oameni slab pregatiti in si mai multe domenii deci cei mai slabi vor fi mai slabi decat cei de acum. ..

alexandra dolfi spunea...

Venitul unui profesor e intr-adevar mic daca se calculeaza numai salariul, dar daca mai adaugam milioanele din meditatii al caror pret creste in fiecare an ajungem la o suma destul de mare..neimpozabila.Trebuie gasita o solutie pentru asta si anume salarii mari dar pentru salariile astea sa se faca treaba la scoala si nu la meditatii. Si intr-adevar... multi multi oameni slabi in invatamant

Metalshrine spunea...

Penitenciarul Educational - Bestial :lol:
Altceva nu mai comentez ca deja mi-e sila...

alexandra dolfi spunea...

Ms pt trecere Metalshrine.
De ce ti-e tie sila? De situatia cretina a scolilor sau de articol? ;))

Metalshrine spunea...

De situatia din scoli, evident. Articolul este bestial!